Google cenzúra

Ezt az írást mindenképpen fel kellett töltenem az ESZERINT-re is. De a biztonság kedvéért ide is bemásolom:
Kevin Kelly írta egyszer, hogy korunk internetes világa egyfajta digitális szocializmus irányába halad. Úgy érvelt, hogy az emberek egy idő után nem csak megosztanak, hanem rendszereznek, kooperálnak, és végül olyan keretek közé helyezik az internetet, ahol az az állam nélkül is működni képes. Kelly írását magam is kritizáltam több ízben, egyik ilyen anyag angolul elérhető itt. Kelly ugyanis azt az egyet felejtette el (vagy legalábbis hallgatta el), hogy e "szocialista szervezkedésből" szerepet vállaló internetes szolgáltatók valójában messze nem érdekeltek abban, hogy a felhasználók megteremtsék a maguk kis független világát, amiben azt tesznek, amit akarnak. Az olyan cégek, mint a Google, a digitális kapitalizmus mágnásai, semmint a digitális szocializmus úttörői.

Úgy fest, hogy e kritika nyer világos létalapot, ha elolvassuk a TorrentFreak friss bejegyzését. Eszerint ugyanis a Google keresőmotorja immáron nem dob fel több olyan kulcsszót sem, amelyek szerzői jogsértéshez ("kalózkodáshoz") köthetők, pl. BitTorrent, uTorrent, RapidShare, MegaUpload.

Ez a lépés/megoldás rendkívüli aggodalomra adhat okot azok körében, akik még hiszik, hogy van olyan: netes semlegesség. (Egyesek amúgy, mint például Dmytri Kleiner, úgy tartják, hogy e jelenség már nem is létezik.) Nemrég pont arról írtam e blogon, hogy a RapidShare jogszerűségét alapjaiban véve (tehát nem konkrét esetekről beszélve) nem vonták kétségbe két vezető szerzői jogi nagyhatalomban. Ennek megfelelően az, hogy a Google önkéntesen ítéletet mond egyes szolgáltatók felett, kétségeket ébreszt a szűrés hatékonysága és indokoltsága kapcsán. Mi több, az is különös, hogy a Google bár letiltja a RapidShare és MegaUpload kulcsszavakat, de nem tesz így a Hotfile vagy 4share DDL oldalakkal, éppígy nem villantja fel a BitTorrent szót (ami egyebekben egy legális kliensprogram, illetve egy kaliforniai cég neve), de nem tesz így a Vuze vagy a The Pirate Bay keresőoldalak neveivel.
A probléma tehát rendkívül sokrétű, olyan, amelynek mindenképpen várható folytatása.
Update #1: Ezzel a témakörrel (egyelőre nem a Google fenti eljárásával) kapcsolatos, rendkívül lényeges dokumentumot tett közzé a European Digital Rights (EDRi) szervezet "The Slide from 'Self-Regulation' to Corporate Censorship" címmel. (Sajnos még nem állt módomban végigolvasni, ha pedig megteszem, külön bejegyzést készítek róla. A dokumentumért köszönet Munkácsi Péternek.)

Update #2: És ma reggel az Index címoldalán is találkoztam a hírrel, majd az Origón is felleltem, véggül az ASVA oldalán is olvastam.

Update #3: És mik vannak... Az ESZERINT-es bejegyzésemet még a HVG online is feldolgozta. Állítólag a bejegyzést már több, mint hatszázan olvasták. Tényleg, mik vannak...

Címkék: , , , , , , ,