Breaking news: a Hotfile-t is beperelték

Alig néhány napja, hogy kellemes osztrák konferenciázásom közepette beszámoltam arról, hogy a Perfect 10 beperelte a - valószínűleg - legnépszerűbbé váló DDL (cyberlocker) szolgáltatót, a MegaUploadot. A TorrentFreak röpke hírei közt olyanra akadtam, ami különös figyelmet érdemel. Eszerint ugyanis több szerzői jogosult (Disney, Twentieth Century Fox, Universal, Columbia és Warner) az MPAA védőszárnyai alatt akcióba lendült, és egy másik meghatározóvá váló DDL szolgáltatót, a Hotfile-t perelte be. (Nem sokkal azt követően, hogy a Liberty Media Holdings is perbe fogta a tárhelyszolgáltatót.)


Úgyhogy böngésztem egyet, és íme a sajtónak szánt híradás az MPAA saját honlapjáról. Ennek legfontosabb megjegyzése így szól:
“In less than two years Hotfile has become one of the 100 most trafficked sites in the world. That is a direct result of the massive digital theft that Hotfile promotes. Everyday Hotfile is responsible for the theft of thousands of MPAA member companies‟ movies and TV shows - including movies still playing in theaters - many of which are stolen repeatedly, thousands of times a day, every single day,”
A dokumentumból az is kiderül, hogy a weboldalt és az azt üzemeltető - Floridában élő - külföldi állampolgárt a lehetséges összes - közvetlen és közvetett szerzői jogi - felelősségi formulára hivatkozva vonja perbe az MPAA. A teljes (40 oldalas) felperesi beadvány pedig itt érhető el. Az MPAA ebben foglalt állításait elemző angol nyelvű bejegyzés olvasható a GigaOM oldalán.

Mindebből az derül ki, hogy hiába a tavalyi döntés a Perfect 10 v. RapidShare ügyben, a jogosulti oldal nem hagyja annyiban a dolgot. Ez természetesen érthető, hiszen a precedensjog világában egy döntés akkor lesz csak precedens, ha megerősítést nyer. Költői képlettel élve a RapidShare döntés csak egy fecske, a fecskerajzáshoz pedig még kell néhány madárka.

Update #1: Az MPAA híradása elérhető itt is, amire támaszkodva az Index is írt az eseményről. Természetesen nemzetközi híradásból is van pár, álljon itt a Reuters-é.

Update #2: Megtisztelő, hogy a mandiner.blog.hu blogfigyelője kitette az írásomat a Blog Ajánlójába. Köszönet!

Címkék: , , , , , , ,