Hírmorzsák #1.13

A brit Liberális Demokrata Párt felemelte hangját a Digital Economy Act ellen. A Rojadirecta nem hagyja annyiban: kéri a domainjét! Hírkavalkád a Copyhype blogon. Netes semlegességi panaszportál indult (az első panasz persze rögtön magyar). Újra a parlament előtt a kanadai szerzői jogi reformtervezet. - Hírmorzsák #1.13.

A whigek támadják a DEA-t -A brit Liberális Demokrata Párt közzétett egy 21 oldalas dokumentumot, amely a digitális gazdaság növekedésének metódusait foglalja egybe. Ennek keretében külön szót ejtenek az árva művekről, a netes semlegességről, támogatásukról biztosítják a Hargreaves jelentést, illetve javasolják, hogy a Digital Economy Act azon rendelkezéseit, melyek az internet-hozzáférés felfüggesztésével kapcsolatosak, kerüljenek hatályon kívül helyezésre. Bár politikai dokumentum, egy pillantást megérdemel.

A Rojadirecta visszaköveteli a lefoglalt domainjét - Másfél hónapja adtam hírt arról, hogy az eljáró bíróság elutasította a sportközvetítésekre utaló linkeket gyűjtő és elérhetővé tevő Rojadirecta oldal tulajdonosának az Operation in our Sites keretében lefoglalt domain cím visszaszolgáltatására irányuló keresetét. A Puerto 80 Project nemrégiben benyújtotta e döntéssel szembeni fellebbezését. Terry Hart ismét alapos bejegyzésben járta körbe ezt a beadvány a Copyhype oldalon.

Hírkavalkád a Copyhype-on - Terry Hart Friday's Endnotes rovatát rendkívül kedvelem, mert csupa hasznos és érdekes anyagot tesz itt közzé. A múlt pénteki gyűjteményében egyenesen hármat is közölt, melyeket most ömlesztve említek (hisz nem is férnének bele másként a Hírmorzsákba. Így az egyik rendkívül érdekes "végjegyzet" a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága, valamint a szerzői jog ütközésterületéről érkező érvelést tartalmazza, egészen pontosan Mike McCurry és Mark McKinnon írását az Arts+Labs-től. A második hír arról szól, hogy 359 cég szövetsége kezdett lobbizni a Protect IP Act törvénybe iktatása mellett. (Sőt, Hart szeptember 30-ai válogatásában pedig a független zenészek amerikai szervezetének ugyanilyen tartalmú nyilatkozatáról is említést tesz.) A harmadik hír szerint egy, az AFACT által megrendelt tanulmány szerint a BitTorrent fájlcserélő protokoll segítségével megosztott tartalmak 95%-ban jogellenesek. (És persze még néhány apróbb hírről is beszámol, köztük a védelmi idő irányelv módosításáról.)

Netes semlegességi panaszportál indult (mondjuk már egy ideje) - Respect My Net néven új webes oldal indult, melyen bárki panaszt tehet a megítélése szerint a netes semlegességet sértő tevékenységekkel szemben. Az IP Watch rövid cikke szerint holland Bits of Freedom és a francia La Quadrature de Net non-profit szervezetek azt tervezik, hogy a tapasztalatokat az Európai Unió illetékesei elé fogják terjeszteni. S vajon miért nem lep meg, hogy a leges legelső panasz kicsiny hazánkból származik? A bejegyzés szerint:
"Garantált GPRS/EDGE/3G-letöltési sebesség: 30-tól 120 kbit/s-ig; feltöltési sebesség: 8-tól 50 kbit/s-ig. A tarifacsomagban a fájlmegosztás (pl. P2P, BitTorrent, eDonkey, FTP, OCH, Rapid Share stb.) a teljes kártyás ciklus során 32/32 kbps fel- és letöltési sebességgel lehetséges."
A panasz amúgy két megerősítést is nyert már. (Én nem tudok beállni a sorba, nem vagyok Telenoros.

Újabb kanadai szerzői jogi reformtervezet - Korábban én is hírt adtam arról, hogy a nagy hírnévre szert tevő "Bill C-32" a kanadai parlament feloszlatása miatt hamvába holt. Az új kormány, ezúttal "Bill C-11" szám alatt ismét benyújtotta az 1709Blog véleménye szerint a C-32-es klónjának tekinthető törvényjavaslatot. A szövegtervezet egyébként olyan rendelkezéseket tartalmaz, mint a jogosultak és a fogyasztók érdekei közötti egyensúlyok megteremtése például a televíziós műsorok házi rögzítésének, vagy egy jogszerűen vásárolt CD tartalmának rippelésének lehetővé tételével. (Talán furcsa, ám ez eddig tiltott volt Kanadában.) Ugyanígy megengedett lesz a haszonszerzési célokkal nem társuló, s az eredeti mű piacára negatív hatást nem gyakorló mashupok készítése. (Ez nagyon tetszik!) Sőt az Európai Unióban az elektronikus kereskedelmi szolgáltatók felelősségkorlátozásaként (az USÁ-ban pedig a DMCA "safe harbor" rendelkezéseiként) ismert szabályok is bevezetésre kerülnek. Ellenben nem eszik olyan forrón a kását! A DRM védekezések bárminemű eltávolítása/feltörése, még magáncélú felhasználás esetén is, 5000 kanadai dolláros kártérítéssel járhat. Kíváncsi vagyok nagyon, hogy ezúttal mi lesz a tervezetből! Ez utóbbival kapcsolatban lásd Geist véleményét itt. (A hírt az SG.hu is feldolgozta.)

Címkék: , , , , , , , , , , , ,