Szegény Compact Disco...

Az meglepett, hogy reggel a Nők Lapja Cafétól érkezett egy hívás, hogy formáljak véleményt egy szerzői jogi kérdésben. Az viszont nem volt meglepetés, hogy a kérdés az volt, vajon plagizált-e a Compact Disco az Eurovíziós Dalfesztiválra benyújtott versenyszámával.

Ami leginkább zavar, hogy az emberek már nem tudnak örülni a másik sikerének. Félreértés ne essék, nem a dal minőségéről formálok véleményt. [Ha bárkit is érdekel: nekem tetszik a dal, de nincs olyan jó, mint a "Feel the Rain" vagy az "I'm in Love".] Hanem arról, hogy talán nem kellene a másikkal ennyit foglalkoznunk, és csak a rosszat látni. Elmondom miért, de előbb lássuk, mivel is vádolták a srácokat.


A fenti videó volt a hazai válogató nyertes versenyszáma, a "Sound of Our Heart". És íme az a forrásmű, amivel hírbe hozták a dalt. Ez a Backstreet Boys "Incomplete" című dala.

 

© Adam Temesi
A Nők Lapja Café igyekezett rendet teremteni a helyzetben. Ennek keretében - nagyon kedvesen - engem is megkérdeztek, plusz interjút készítettek a csapat egyik szerzőjével, Lofti Begivel. Ő felháborodott, szerintem jogosan, én pedig igyekeztem szerzői jogilag megalapozott véleménnyel eloszlatni a kételyeket. Íme a csorbítatlan válaszom a Nők Lapja Caféhoz. Semmi gond nincs azzal, hogy ők ebből csak az olvasók számára legfontosabb elemeket emelték ki (persze korrekt módon).
A köznyelvben plágiumnak hívott cselekmény arra az esetre vonatkozik, amikor egy szerző egy másik alkotó művének egészét vagy annak valamely jogvédelemre igényt tartó részét eredeti formájában vagy átalakítás után sajátjaként tünteti fel. Amennyiben erre ténylegesen sor kerül, akkor szerzői jogsértés valósul meg. Amennyiben a felhasználás a jogosultnak vagyoni hátrányt is okoz, akkor egy bűncselekmény, a bitorlás is megállapíthatóvá válik. Annak eldöntése, hogy egy másodlagos mű valóban plágium révén jött-e létre, mindig ténykérdés. Ez a konkrét esetben azt jelenti, hogy össze kell hasonlítani a Compact Disco "Sound of Our Heart" című dalát, valamint a feltételezett forrást, a Backstreet Boys "Incomplete" című dalát.

A zeneszámok rendszerint több szerzői művet is tartalmazhatnak, ilyen hagyományosan a dalszöveg és a zenemű (maga a zene). A két dalszöveg üzenete ugyan hordoz némi hasonlóságot, de a bennük kifejezett szomorúság (alapötlet) teljesen más témáról szól. Az ötletet pedig nem védi a szerzői jog. A tényleges dalszövegek pedig egyáltalán nem hasonlóak. Az Incomplete elején felcsendülő zongorajáték első négy hangja valóban úgy tűnik, hogy a Compact Disco dalában is megjelenik. Megítélésem szerint azonban ez a négy hang nem tekinthető egyéni-eredeti jellegűnek, s így jogvédelemre sem tarthat igényt. A két dal hangzásvilága is mutat ugyan némi hasonlóságot, viszont ez a popzene világában mindennapos jelenség. A két dal közötti hasonlóság olyan minimális szintű, hogy a plágium gyanúját nem látom megalapozottnak.
No, szóval szerintem drukkoljunk a srácoknak, és érjenek el nagy sikereket a bakui eseményen!

Update: Harmadikként a kicsiny blog történetében, e bejegyzés 2012. június elején átlépte a bűvös határt: immáron 1000+ megtekintést mutat a rendszer.

Címkék: , , ,