Szerzői jog a JAK-táborban

A József Attila Kör vezetősége nemrég felkért arra, hogy a szervezet idei, 24. JAK-táborában vegyek részt egy, a szerzői jog aktuális és akut problémáival foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen. A felkérésnek nem csupán a téma, hanem a festői (pontosabban írói) környezet okán is örömmel tettem eleget. A beszélgetésre a szigligeti Írói Alkotóházban került sor.

Forrás: jozsefattilakor.hu
A rendezvény célja az volt, hogy a táborban összegyűlt irodalmárok egy csekély bepillantást nyerhessenek néhány aktuális szerzői jogi kérdéskörbe. Ennek megfelelően a szervezők (különös köszönet Gaborják Ádámnak) arra törekedtek, hogy autentikus személyeket hívjanak meg az eseményre. Menyhért Anna, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (röviden: MISZJE) igazgatója, valamint Szinger András, a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (közismertebb nevén az Artisjus) főigazgatója mellett nekem nyílt lehetőségem arra, hogy véleményt formáljak. Míg nagyra becsült kollégáim ténylegesen képviseltek is valamit, és legfeljebb magamat, e blogot, vagy a szerzői jog iránt fogékony fiatalságot testesíthettem meg.

A kerekasztal beszélgetés a "Copy:right? A szerző és a szerzői jog a 21. században" címet viselte, s kiváló moderátorunk (Szegő János) ennek megfelelően több olyan problémára igyekezett rákérdezni, amely talán a hallgatóságot is érdekelheti. A szerzői jog történeti gyökereit gyorsan magunk mögött hagytuk, ám hosszasan és élvezhetően időztünk el olyan témáknál, mint a szerzői jog mögött meghúzódó morális gondolatok, a fájlcserélés, a könyvtári haszonkölcsönzés (és a MISZJE helyzete), a kzös jogkezelőket ért reformok, az Európai Unió közös jogkezeléssel kapcsolatos reformelképzelései, a Google Books projekt. A legnagyobb örömet mégis az jelentette, hogy többen is a hallgatóság köreiből értékes véleményüknek adtak hangot, sőt egy kimondottan érdekes, bár megoldást valójában nem kínáló vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a "kultúrához való hozzáférés" vajon jog-e vagy csak igény.

A fentiek fényében szerintem kiválóan érezhető, hogy élvezetes, számomra legalábbis kellemes élményt jelentett a rendezvényen való megjelenés. Talán a jövőben még találkozunk.

Címkék: , , ,