Szerzői jog a Szigeten

A nem is oly rég Zentán tartott fesztiválozós nyári előadásom után a minap a Sziget Fesztiválon volt jelenésem a Café Bábel szervezésében megrendezett beszélgetős délutánon. A rendezvény ugyan tömegeket nem mozgatott meg, de a lelkes hallgatósággal jókat beszélgettünk a szerzői jog alapjairól, valamint két aktuális témáról: a plágiumról és a fájlcserélésről.

Pogácsás Anett, Pázmányos kolléganővel, valamint a Café Bábel képviselőivel jó pár érdeklő jelenlétében egy tíz kérdéses kérdőíven haladtunk végig olyan témakörökről társalogva, mint az egyéni-eredeti jelleg minimumkövetelménye, az idézés és plágium jelentése, a fájlcserélés népszerűségének okai, felszámolásának lehetősége. A közönség soraiból pár, a szomszédos sátortól érkező Corvinusos néző kérdések, megjegyzések sokaságával színesítette a beszélgetésünket. Anett a Szerzői Jogi Szakértő testület több szakvéleményével is készült, sőt Süsü példákat is hozott. Én, amennyire lehetett, ebben a néhány percben is igyekeztem a fájlcseréléssel kapcsolatos legproblematikusabb részleteket kiemelni, és hangsúlyozni, hogy miért nem éri meg az embernek az egzisztenciáját (és sok minden mást is) kockáztatnia pár száz dal/film/szoftver letöltésével.

A beszélgetésről készült átirat a Café Babel honlapjáról elérhető.

A "nyári kiselőadás-sorozat" folytatás hamarosan következik, augusztus végén, Szigligeten a József Attila Kör kerekasztal-beszélgetésén.

Címkék: , , , , ,