Trendek az internetes fogyasztásban

A blogon visszatérő jelleggel foglalkozok a Sandvine elemző cég globális internetes jelentéseivel. A 2012. évi őszi jelentés immáron elérhető egy ideje, így ennek tartalmával is érdemes megismerkedni. A jelentésből ugyanis kirajzolódnak a legújabb idők internetes szokásai több kontinens vonatkozásában is.

Egy éve megdicsértem a Sandvine céget, most megint kapnak egy intőt. Anno a kutatásaikat kiterjesztették Afrikára és latin-amerikai országokra is. Ezúttal ismét visszavettek a nagy igényekből, és az Egyesült Államok mellett Európára, illetve az "ázsiai/csendes óceáni" térségre fókuszáltak. Ily módon azonban teljességgel figyelmen kívül hagyják az olyan prosperáló területeket, mint Brazília vagy a gazdagabb afrikai országok. Az adatok ugyanakkor nem első alkalommal öleli fel a mobiltelefonos internet-hozzáférés adatait.

A tavalyi adatokhoz képest szembeötlő, hogy a valós idejű szórakoztatás (VISZ) arányai tovább erősödtek az Egyesült Államokban, és a világ valamennyi más pontján is. Míg tavaly az 53%-ot, addig idén az 58%-ot haladta meg a VISZ aránya a teljes internetes adatforgalmon belül. Ezzel egy időben a fájlcserélés (hangsúlyozom!) aránya 14.3-ról 12%-ra csökkent. Ugyanezek a számok Európa vonatkozásában, többek között a Netflix távolmaradása okán másként festenek. A VISZ Európában is első számú tényező, azonban "csupán" 34.8%-os részesedéssel bír a 25.9%-os aránnyal büszkélkedő böngészés mellett. A fájlcserélés részesedése ugyanakkor 20.3%-ot tesz ki kontinensünkön.

Ha ezeket az adatokat összevetjük a teljes adatforgalom mennyiségével, rendkívül érdekes tényekre bukkanhatunk. Az átlagos havi adatforgalom az Egyesült Államokban a tavalyi kb. 23GB-ról 51GB-ra nőtt (fél éve még csak 32GB-ot mért a Sandvine). Ez a hatalmas ugrás részben a VISZ erősödésének tudható be, de nem kizárólagosan. Ezzel együtt a fájlcserélésnek is erősödnie kellett. (Puszta matematika: ha tavaly 23GB-ból 14.3%, kb. 3.5GB/hónap volt az átlagos "fájlcsere-fogyasztás", akkor az idei 51GB-ból történő 12%-os részesedés durván 6GB/hó fájlcserélést jelent.) A BitTorrent protokoll használata 40%-kal emelkedett az előző mérési időhöz viszonyítva, habár a BitTorrent részesedése a teljes adatforgalomból "mindössze" 10.3% az Egyesült Államokban, miközben a legfontosabb streaming szolgáltatások dominanciája megerősödött: a Netflix 28.8%-ka piacvezető az Egyesült Államokban, a YouTube pedig 13.1%-os részesedést hasít ki a piacból.

Európa vonatkozásában ezek a számok némiképp másként alakulnak. Egyrészt kontinensünkön a Netflix nem játszik szerepet (a cég célkeresztjében áll ugyanakkor az Egyesült Királyság, a nyelvi akadályok ugyanis itt nem jelentkeznek). Az európai adatok fényében a http alapú böngészés után a YouTube a legnépszerűbb weboldal, azonban szorosan tapad mögé a bronzérmes BitTorrent. Az iTunes Európában is befért a top10-be, s erősödése az új piacok meghódítása révén még fokozódni fog. Szomorú vagyok ugyanakkor, hogy abszolút számokkal a Sandvine nem szolgált Európa vonatkozásában. Így azonban azt sem tudom megmondani, hogy a fenti részesedések jónak vagy rossznak tekinthetők-e...

Amikor két éve kutatást végeztünk a labdarúgó világbajnokság netes nyomon követésének szokásairól néhány kollégával (eredményeket lásd itt), már sejtettük, hogy az olimpia újabb lépcsőfokot jelenthet majd a téren. Aztán ennek mérésére már nem vállalkoztunk idő-, energia- és forráshiány miatt. Úgy fest, szerencsére, hogy a Sandvine is gondolt azonban e világeseményre. A mellékelt ábrán kiválóan érzékelhető, mennyire megugrott az olimpia 16 napja alatt a netes megtekintések aránya, különösen, ha éremesélyes napokról volt szó. Sőt, a Sandvine azt jósolja, s ebben teljességgel egyetértek, hogy a 2014-es labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit még az eddigieknél is nagyobb arányban fogják az emberek az interneten keresztül követni (streamelni).

A fentiekkel kapcsolatban lásd még a TorrentFreak oldalt, magyarul pedig az Index cikkét.

Címkék: , , , , ,