Finn népi kezdeményezés a szerzői jog reformjáért

Ha már Finnországban vagyok, igyekszek egy kicsit nyitva tartani a szemem szerzői jogi hírekért is. Jobb téma nem is kerülhetett volna az utamba, mint a januárban indított népi kezdeményezés, amelyet a szerzői jog reformjáért indítottak.

A kezdeményezés szövege az alábbi linkre kattintva érhető el, persze csakis finn nyelven (a finn-magyar nyelvrokonság hívői lesznek szívesek ellenőrizni az elmélet helytállóságát). Szerencsénkre azért nem csak finnül adtak már hírt az eseményről. A TorrentFreak még januárban számolt be a január 23-án indított aláírásgyűjtés részleteiről. Az előterjesztés ezek szerint a szerzői jogsértések esetén kiszabható szankciók enyhítésére, a szabad felhasználások szélesítésére, avagy a format-shifting (formátum átalakítással járó többszörözés) bevezetésére tesz javaslatot. A TorrentFreak szerint a kezdeményezés hátterében az a híres finn eset áll, mikor a rendőrség egy kilenc éves kislány Micimackós laptopját is lefoglalta szerzői jogsértés okán.

A népi kezdeményezés közjogi szabályai szerint 50.000 aláírásra (a népesség durván 1%-ának a támogatására) van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezést a parlament (Eduskunta) napirendre tűzze. Az említett aláírások összegyűjtésére összesen hat hónap áll rendelkezésre. Ugyanakkor fontos tudni, hogy máig csupán a harmincezres határt lépte át a támogatók száma, vagyis a rendelkezésre álló kb. két és fél hónap akár még "necces" is lehet. Nincs kizárva a minimális mennyiség összegyűjtése, mint ahogy az sem elképzelhetetlen, hogy elmaradnak a várakozásoktól az indítványozók. Nem véletlen, hogy április végén még blackouttal is támogatták egyesek az ötlet sikerre vitelét. (Lásd a TorrentFreak és az EDRi-gram híradását.)

Ja, és még mielőtt valaki hazánkban is elgondolkozna a népi kezdeményezés gondolatán: ha finnül nem is értünk, azért a karakterek száma egyértelmű lehet. A fent megjelölt linkre kattintva világossá válhat, hogy az előterjesztők egy alaposan kidolgozott indítványt tettek le az asztalra, vagyis nem a levegőbe beszélnek.

Címkék: , , ,