Hírmorzsák #3.13

A FirstRow sport streaming oldalt is blokkolják Angliában. Jogellenes-e az internet? Dal+Szerző 6. Könyvet a Google-tól - vásárolni. Sikeres finn népi kezdeményezés a szerzői jog reformjáért. - Hírmorzsák #3.13.

A FirstRow sport streaming oldalt is blokkolják Angliában - Anglia és Wales szerzői jogi ügyekben is hatáskörrel rendelkező elsőfokú bírósága, a High Court nem először, és vélhetően nem is utoljára rendelte el egy olyan weboldal blokkolását a szigetországban, amely szerzői jogosultak érdekeit sértő módon tett elérhetővé jogvédett tartalmakat. A mostani ítélet annyiban tekinthető újnak, hogy tudtommal a FirstRow az első olyan oldal, ami sporteseményeket továbbközvetítő streameket indexál (az oldal neve vélhetően a stadionok első sorából történő szurkolásra akar utalni). Az eljárást a Premier Leauge indította (de a felperest a labdarúgás, rögbi, gold, billiárd vagy épp a darts sportok nemzetközi szövetségei támogatták) olyan internethozzáférés-szolgáltatókkal szemben, mint a BT, a TalkTalk, a Telefónica vagy a British Sky. Az ítéletet hozó Arnold bíró meglátása szerint a FirstRow a felhasználók által harmadik weboldalakon streamelt tartalmak indexálásával maga is megvalósította a nyilvánossághoz közvetítést, ami engedély hiányában jogsértést eredményezett. A bíró szerint ráadásul az is a FirstRow ellen szólt, hogy a közvetítéseket nem csupán magánszemélyek otthon követték, de sport bárokban is ezeket vetítették ki, ami pedig azt eredményezhette, hogy a bárok üzemeltetői eltekintettek a sportcsatornákra való előfizetéstől. (Az ítéletet már csak azért is érdemes olvasgatni, mert a mostanit megelőző legfontosabb döntések is megjelölésre kerültek. Ha valaki tehát a webes blokkolások témaköre iránt érdeklődik, a fenti ítélet 3-5 pontjait olvasgassa alaposan.)

Jogellenes-e az internet? - Ha már webes blokkolásokról esett az imént szó, íme egy vicces ügy, amely természetesen halálosan komoly. Az angol Legfelsőbb Bíróság olyan előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az EU Bírósága előtt, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy egy internetes oldal megtekintése a tartalom lementése, kinyomtatása vagy bármely más módon másolat készítése nélkül összhangban áll-e az Infosoc-irányelvvel? Avagy a megtekintés során a cache memóriába (gyorsítótárolóba) készített másolat beleillik-e az ideiglenes többszörözés kategóriájába? A kérdés elsőre viccesnek hathat, a komolyságot persze indokolja, hogy a cache memóriába való többszörözés az elektronikus kereskedelemről szóló irányelv felelősségkorlátozási rendelkezései között merül fel, az InfoSoc-irányelv 5. cikk (1) bekezdésében található ideiglenes többszörözés szabad felhasználási esete ezt a tevékenységet nem nevesíti. Mindenesetre az EUB minden bizonnyal igenlő választ fog adni a feltett kérdésre, és egy weboldal egyszerű megtekintését, amely nem jár semmilyen tartós másolatkészítéssel, jogszerűnek fogja nyilvánítani.

Forrás: Dal+Szerző
Dal+Szerző 6. - Megjelent az Artisjus közös jogkezelő zenei/kulturális negyedéves magazinjának a legújabb száma. A szokásoknak megfelelően rengeteg érdekes interjút olvashatunk, a YouTube megtekintési listákat böngészhetjük (most már ByeAlex a legnézettebb a magyar előadók közül). Újdonságként hosszú oldalakon keresztül zenei és többek között szerzői jogilag is releváns hírekről szerezhetünk tudomást. Tessék csak papír alapon, vagy a fenti linken keresztül virtuálisan lapozgatni!

Könyvet a Google-tól - vásárolni - És nem csak olvasni. Nem a Google Books-ról beszélek ugyanis. A Könyvesblog számolt be a napokban arról, hogy a Google Play-tól e-könyvek vásárolhatók bármiféle e-könyv olvasókra. Egyelőre a magyar kiadványok nem, csak a világirodalomból lehet válogatni, de remélhetőleg rövidesen a hazai kiadók is csatlakoznak a Google-höz. (Habár a kiadók jelentős része retteg az e-könyv piactól...)


Sikeres finn népi kezdeményezés a szerzői jog reformjáért - Hetekkel ezelőtt számoltam be arról, hogy Finnországban aláírásgyűjtésbe kezdtek egy reform szerzői jogi törvény parlamenti megvitatása céljából. A TorrentFreak híre szerint összejött az 50.000 aláírás, amely a kezdeményezésnek a finn parlament (Eduskunta) általi megvitatását teszi kötelezővé. Nem vagyok biztos abban, hogy az északi honatyák pozitívan állnak-e majd a témához. Ennek ellenére a lényeg, hogy Finnország vélhetően az első ország a világon, ahol a nép tesz javaslatot a szerzői jogi rendszer reformjára. (Ugyan ez csak remény, de egy finn diákomat igyekszek rávenni arra, hogy írjon angolul egy tartalmas elemzést erről a kezdeményezésről. Remélem kötélnek áll.)

Címkék: , , , , , , , , ,