Hírmorzsák #3.17

Két új előzetes döntéshozatali eljárás szerzői jogi ügyekben. Portugáliában blokkolják legközelebb a The Pirate Bay-t. A HTML5 szabvánnyal a letöltések ellen. Megjelent a Dal+Szerző 7. száma. Id. Ficsor Mihály kommentárja a Marrakeshi Szerződésről. - Hírmorzsák #3.17. 

Két új előzetes döntéshozatali eljárás szerzői jogi ügyekben - Az Európai Unió Bíróságának az elkövetkezendő időszakban legkevesebb két új, izgalmas szerzői jogi ügyben kell majd véleményt formálnia. A C-441/13-as Hejduk ügyről már említést tettem egy mondat erejéig. Ebben a taláros testületnek a Brüsszel-I. rendelet joghatósági rendelkezései vonatkozásában kell választ adnia arra, hogy mely ország bírósága rendelkezik joghatósággal egy, online elérhetővé tett fénykép vonatkozásában megvalósított szerzői jogsértés kapcsán. Az eljárás nem másra irányul, mint annak további tisztázására, hogy joghatósággal bír-e az az ország, amelynek lakóit célozzák az elérhetővé tétellel, vagy az a bíróság járhat csak el, amelynek területén a hozzáférhetővé tételt végző szervezet székhelye található. A C-419/13-as Allposters ügyben a holland Legfelsőbb Bíróság fordult az EUB-hez segítségért, hogy értelmezze az InfoSoc-irányelv rendelkezéseit a terjesztés joga és a jogkimerülés voantkozásában. Még pontosabban az a kérdés, hogy beleilleszthető-e a jogkimerülés nyújtotta védelembe az olyan felhasználás, amikor egy jogszerűen hozzáférhetővé tett tartalmat jelentős mértékben megváltoztatva, új hordozón (vásznon) értékesítenek az EU területén belül. A Pinckney ítélet fényében amúgy aligha várható terjedelmes válasz a Hejduk ügyben, ha jól értem a szerzői jogot, akkor pedig az Allposters ügy vezérmotívuma az lehet, hogy a jogkimerülés tétele kizárólag a fizikai példányok továbbértékesítését fedi le, s bármiféle többszörözés, illetve esetleges átdolgozás e jogintézménytől független (esetleg engedélyköteles) marad.

Portugáliában blokkolják legközelebb a The Pirate Bay-t - Az elmúlt kb. 3-4 évben másról sem szólnak a hírek, mint hogy a The Pirate Bay a jogvédők célkeresztjébe került. A 2009-ben indult és a jogosultak szempontjából sikerrel zárult svéd TPB per után több más országban is a torrent indexáló oldal domainjének a blokkolása vált az elsőszámú céllá. Olaszország, Dánia, Hollandia, Finnország, Anglia az, ami hirtelen eszembe jut, de ennél bizonyosan több országban indult eddig eljárás, s e sorba most Portugália is belép. A TorrentFreak híre szerint a jogosultak képviseletében két cég tervezi, hogy a portugál Szellemi Tulajdonvédelmi Bíróság előtt eljárást indítanak a TPB internethozzáférés-szolgáltatók általi blokkolása iránt. A bírósági végzést a szóvivő 2013 végére várja. (Ha lesz ilyen, beszámolok majd róla.)

A HTML5 szabvánnyal a letöltések ellen - Az Indexen olvastam róla (Tibi figyelemfelkeltő e-mailje után), hogy a legújabb tervek szerint a html5-ös szabványba olyan másolásvédelmi intézkedések kerülnének beépítésre, amely érdemben akadályozhatná meg meghatározott (elsősorban jogvédett) tartalmak engedély nélküli megtekintését és letöltését. Úgy fest, hogy ezt a kezdeményezést sok nagy ember, így Tim Berners-Lee (az internet "atyja") is támogatja. (A rím nem volt szándékos.) Azt már régen megmondták, hogy "the answer to the machine is in the machine", de hogy bármi ilyen megoldás üdvözítő lenne-e a szerzői jog jövője szempontjából, azt erősen kétségesnek tartom.

Forrás: Dal+Szerző 2013/3. szám
Megjelent a Dal+Szerző 7. száma - Megjelent az Artisjus zenei és kulturális magazinjának idei harmadik száma. Példálózó jelleggel íme néhány kulcsszó a tartalomból: interjúk dömpingje (Várkonyi Mátyás, Jeney Zoltán, Palya Bea, Somló Tamás és fiai, illetve Hársfalvi János a viaDAL-ról), Dal+Szerző hírek, szokásos negyedéves Facebook és YouTube játszási listák, emlékezés az elhunyt Halmos Bélára és Miklós Tiborra, fesztivál-hangulat, dalszerző-körkép, illetve a száz éve született Weöres Sándorról készített megemlékező írás. Ismét sok finomság.

Id. Ficsor Mihály kommentárja a Marrakeshi Szerződésről - A nemzetközi szerzői jog egyik, ha nem a legkiválóbb ismerője, idősebb Ficsor Mihály a napokban közzétette a vakok és gyengénlátók műhozzáférése tárgyában a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) gondozásában hosszú évek küzdelme után elkészült Marrakeshi Szerződés kommentárját. A majdnem nyolcvan oldalas dokumentum mindazoknak, így számomra is, top prioritású esti olvasmány, aki érdeklődik a nemzetközi szerzői jog iránt. A kommentár - ahogy arra Ficsor úr külön felhívja a figyelmet - külön hangsúlyt fektet két alapvető területre: a hatásos műszaki intézkedések védelmének korlátozhatóságára, illetve a három lépcsős tesztnek való megfelelés kérdésére.

Címkék: , , , , , , , , , , ,