Hírmorzsák #4.2

A nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétel terjesztésnek minősül az Egyesült Államokban. Nyilvános konzultáció az Egyesült Királyságban az árva művekről. Az internetelőfozető családapa nem felel a felnőtt "háztartásbeli fájlcserélő" tettéért. A világ 8. legnépszerűbb oldala lett az új IsoHunt. Idéntől a tabletek után is fizetni kell üreshordozó díjat. - Hírmorzsák #4.2.

A nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétel terjesztésnek minősül az Egyesült Államokban - Tavalyelőtt említettem - ugyancsak a Copyhype blogra hivatkozva -, hogy a szerzői jog egyik legfontosabb kommentárját jegyző David Nimmer megváltoztatta véleményét abban a kérdésben, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétel ("making available to the public"), mely jogot az EU és a WIPO ismeri, az Egyesült Államok szerzői jogi törvénye azonban nem tartalmazza, a terjesztés joga alá illeszthető. Ez a vélemény a legegyszerűbb megoldása a dilemmának, pedig a terjesztés másként valósul meg, mint a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétel: előbbi elvben más általi hozzáférést feltételez, utóbbinál elég azt bizonyítani, hogy elérhetővé vált a jogvédett tartalom. Nimmer véleményét immáron amerikai felsőbíróság is magáévá tette. A Tenth Circuit egy friss jogesetben helyt adott a felperes indítványának, mely annak megállapítását kérte, hogy egy szakdolgozott online elérhetővé tétele egy könyvtár által megvalósítja a terjesztést. A Tenth Circuit - erősen támaszkodva a "Nimmer on Copyright" kommentárra - rögzítette: nem kell bizonyítani harmadik személy általi letöltést a terjesztés megvalósulásához. A döntés óriási relevancával bírhat a fájlcsere világában is. Bár a bíróság jelezte: itt nem ilyen kérdésről volt szó, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az ítélet precedensként fog szolgálni fájlcsere perekben is. Egy szó mint száz: mostantól a fájlcserélők nemcsak a letöltés miatt lehetnek komoly bajban, de a "rendelkezésre tartás" miatt is.

Nyilvános konzultáció az Egyesült Királyságban az árva művekről - Ez az! No, nem az, hogy a britek általában lassan haladanak az EU-s irányelvek átültetésével (szinte biztos, hogy ezúttal se végeznek 2014 október végéig), hanem az, hogy mindezek ellenére meghallgatja a brit kormány a szakembereket, sőt a társadalom bármely tagját (választ valószínűleg leginkább az érintettek fognak majd adni). Nálunk ez nem szükségképpen szokás, pedig valószínűleg rosszabb nem lett volna tőle a törvénymódosítás. (Nálunk ugye már tavaly megszületett a törvénymódosítás, ami így is, úgy is csak októberben lép majd hatályba. Addig "csak úgy van" a norma.) Szóval hajrá britek, és írjatok egy jóféle nemzeti szabályozást a témában.

Az internetelőfizető családapa nem felel a felnőtt "háztartásbeli fájlcserélő" tettéért - A Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság rendkívül fontos ítéletet hozott a napokban. A mindeddig csupán sajtóközleményből megismerhető döntés kizárta, hogy az internetelőfizetőt felelősségre vonják a húsz éves mostohafia által megvalósított fájlcserélés (3749 dal letöltése a BearShare segítségével) miatt. A történet szerint a felperes hanglemezkiadók a családfő előfizetőt perelték be, miután az nem volt hajlandó a 400.000 eurós (!) kártérítési követelés helyett 3.400 eurót egyezség keretében kifizetni. Az alsóbb fokú bíróságok a jogosultaknak adtak igazat, a kártérítés összege persze jóval alacsonyabban került meghatározásra (2841€). A Legfelsőbb Bíróság azonban 2014. január 8-án megsemmisítette a korábbi ítéleteket, s rögzítette, hogy a felnőtt korú családtag tettéért az előfizető apa nem felel, a "gyermek" saját tetteiért felelős. Ez alól egy kivétel lehetséges: amennyiben a családfő tudomására jut a jogsértés, és ezek után nem tesz meg mindent a jogsértés megakadályozása céljából. A sajtóközlemény kiemelt része szerint:
"Bei der Überlassung eines Internetanschlusses an volljährige Familienangehörige ist zu berücksichtigen, dass die Überlassung durch den Anschlussinhaber auf familiärer Verbundenheit beruht und Volljährige für ihre Handlungen selbst verantwortlich sind. Im Blick auf das besondere Vertrauensverhältnis zwischen Familienangehörigen und die Eigenverantwortung von Volljährigen darf der Anschlussinhaber einem volljährigen Familienangehörigen seinen Internetanschluss überlassen, ohne diesen belehren oder überwachen zu müssen; erst wenn der Anschlussinhaber - etwa aufgrund einer Abmahnung - konkreten Anlass für die Befürchtung hat, dass der volljährige Familienangehörige den Internetanschluss für Rechtsverletzungen missbraucht, hat er die zur Verhinderung von Rechtsverletzungen erforderlichen Maßnahmen zu ergreifen."
A világ 8. legnépszerűbb oldala lett az új IsoHunt - Melynek amúgy semmi köze az eredetihez, melyet tavaly év végén bezártak, az alapító Gary Fung pedig millió dolláros megállapodást kötött a szerzői jogosultakat képviselő lobbiszervezetekkel. Az új weboldal ".to" domain alatt fut, és egy teljesen másik brigád hozta létre. Más kérdés, hogy a skin gyakorlatilag simán összetéveszthető az eredeti weboldaléval. Alig két hónap alatt viszont az új szolgáltatás a világ 8. legnépszerűbb portáljává nőtte ki magát, napi több milliós egyedi kereséssel. A helyzet az, hogy ebben semmi meglepő nincs. A fájlcserélés elleni küzdelemben ezek megszokott "fordulatok". Más kérdés, hogy ez az új IsoHunt meddig marad életképes. Ezt nem tudnám megsaccolni... (Persze talán semennyit. Az imént próbáltam fellépni az oldalra: a website máris offline üzemmódban van. Vicces.)

Idéntől a tabletek után is fizetni kell üreshordozó díjat - Az év nem indulhatott volna másként, mint hogy bekerült a hírekbe: idéntől az Artisjus a tabletek után is érvényesít üreshordozó díjat. Az emberek persze ezen felháborodtak. Én nem teszek így. A tablet legalább annyira alkalmas magáncélú másolatok készítésére, mint egy telefon beépített memóriája. Zenét lehet rajta hallgatni, könyvet lehet rajta olvasni. Akkor nincs ezzel semmi probléma. A jogdíj mértékét az Artisjus mindenkor hatályos jogdíjközleménye határozza meg. Eszerint a jövőben 128 MB-tól 256 MB-ig 336 Ft/db; 512 MB-ig 560 Ft/db; 1 GB-ig 840 Ft/db; 2 GB-ig 1008 Ft/db; 4 GB-ig 1680 Ft/db; 8 GB-ig 2240 Ft/db; 16 GB-ig 3360 Ft/db; 40 GB-ig 3920 Ft/db; 80 GB-ig 4480 Ft/db; 80 GB felett 5040 Ft/db jogdíjat kell majd fizetni a táblagépek után.

Címkék: , , , , , , , , ,