Hírmorzsák #4.11

Fájlcsere minden mennyiségben. Használt e-könyv online? Ebből is per lesz. Egyből a koncra ugranak. Szellemi tulajdonvédelmi akcióterv az EU-ban. A Telekom és a Spotify együtt nyomul. - Hírmorzsák #4.11.

Fájlcsere minden mennyiségben - Az elmúlt hetekben csak úgy gyűltek a fájlcsere témaköréhez illő hírek. Lassan kezdek ráunni a végeláthatatlan harcra, ezért is csúszok ezeknek a közzétételével. Ezzel együtt is rendkívül érdekes hír volt, mikor az ASVA.info és az Index is cikkezett arról, hogy az nCore Facebook csoportot indított. Ez mekkora már. (A melléknév direkt elmaradt. Szerintem mindenki másként véli, mekkora ... micsoda.) Hasonlóan érdekes hír volt, mikor bejelentették, hogy lelőtték a Torrentz indexáló oldalt. Persze uccu neki, elég hamar feléled. Erről az Index és a TorrentFreak is írt. A Torrentfreak ezen felül is számtalan finom hírről számolt be az elmúlt hetekben. Egyrészt olvashattunk arról, hogy az e-könyvek terjedésével - nem meglepő módon - az ezekkel összefüggő értesítési és eltávolítási eljárások is jelentős számban megnőttek. Ugyanakkor a fájlcserélés erősödése ellenére a jogtiszta e-könyvek értékesítésének mutatói is megugrottak. Mindeközben az amerikai hanglemezipari érdekképviseleti- és lobbi szervezet, a RIAA, saját adatai szerint kiküldte ötvenmilliomodik eltávolítás iránti kérelmét. Ez komoly mérföldkő. Végül még egy apróság: nem is oly rég Hollandiában feloldották a The Pirate Bay blokkolását. A holland jogérvényesítési szervezet, a BREIN, nem hagyja ezt annyiban, és a Legfelsőbb Bíróság elé viszi az ügyet.

Forrás: Vakblog
Használt e-könyv online? Ebből is per lesz - A múlt heti leedsi konferencia előadásomhoz tökéletesen illő hírként szolgált, hogy egy Tom Kabinet nevű új weboldal használt e-könyvek viszonteladását segítő szolgáltatást indított. Persze pillanatok alatt a viták kereszttüzébe került, mert a holland könyvkiadók véleménye szerint - melyet a nemzetközi szerzői jog alapvetően alátámaszt - az ún. jogkimerülés intézménye nem terjed ki a digitális példányokkal. Mivel épp erről a témáról írok egy összetett, több dimenziós tanulmányt, bátran tudom mondani, hogy nem jött el a Tom Kabinet ideje... (Ezt támasztja alá a jogszabályi környezeten felül a joggyakorlat is.)

Egyből a koncra ugranak - Az Aereo bukását követően szinte biztosra vehető volt, hogy egyes szolgáltatók így, vagy úgy, de igyekeznek majd betömni a hirtelen támadt űrt. A New York Times cikke a Simple.TV startup rapid marketingjéről számolt be, melyben a cég az Aereo ügyfeleit azonnal saját szolgáltatásának alkalmazására igyekezett rávenni. A NYT kolumnistája azért óvatos: a televíziós jogokat ostromló digitális szolgáltatók még sok buktató előtt állnak. Pedig - mint egy másik NYT cikk jelzi - a streaming iránti lelkesedés töretlen.

Szellemi tulajdonvédelmi akcióterv az EU-ban - A Bizottság már egy ideje gyűjti az erőt, hogy igazi, komoly lépéseket tegyek a szellemi tulajdonvédelmi jogsértések megakadályozása céljából, vagy legalábbis hogy megteremtse a hatékony fellépés lehetőségét az üzletszerű jogsértőkkel szemben. (Több irányelvi rendelkezés is szólt már erről, sőt a Bizottság az ACTA lelkes támogatója is volt. Logikus, hogy utóbbi elbukása ellenére is komoly lépéseket tervez tenni.) Az IPWatch oldalán röviden és tömören lehet olvasni arról, hogy az EU milyen akciótervet tett közzé - közlemény formájában - július elsején. Egyet a belső piac tagországainak, egyet harmadik országoknak címezve. Valamennyi releváns dokumentum elérhető erről a linkről.

A Telekom és a Spotify együtt nyomul - Miután a Telenor a Deezerrel állt össze, és kínál korlátlan hozzáférést a zenei streaming oldal repertoárjához, lassan, de végül sikerrel megállapodott a Telekom is a Spotify svéd céggel, melynek eredményeként mostantól a Telekom előfizetők is kedvező áron fizethetnek elő a Spotify szolgáltatására. Bármely előfizetéshez csatolható egy Music opció, 1590 Ft-ért, amely alapvetően megegyezik a Spotify saját 5 eurós havi előfizetési díjával. Persze ha valaki biztosra akar menni, és jelentős adatforgalmat tervez generálni, akkor érdemes végiggondolni, hogy a Telekom melyik speciális díjcsomagjára kíván előfizetni. Megjegyzem, ezeknek az árai elsőre elég borsosak...

Címkék: , , , , , , , , , , ,