Breaking news: mától hatályos a új árva mű rezsim

A mai nappal hatályba lépett az árva művek egyes felhasználásáról szóló, a 2012/28/EU irányelvben foglaltakra alapított Szjt. módosítás. 

Bár az Unió csak a mai napot jelölte meg az irányelv átültetésének határidejeként, a magyar jogalkotó (néhány más tagállammal egyetemben) kicsit elébe szaladt a dolgoknak. Hazánkban már egy éve elfogadták a törvény módosítását, amely ugyanakkor csak a mai nappal lépett hatályba, akárcsak a kapcsolódó 134/2014 (IV.30.) Korm. rendelet. Munkácsi Péter kollégámnak hála, azt a linket is megkaptam, amelyről a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal által életre hívott és üzemben tartott adatbázis elérhető. Ebbe az "Árva mű adatbázisba" kell majd (elvileg) a tagállami gondos jogosult-kutatások eredményét feltölteni, egyúttal itt lesz majd érdemes kezdeni a keresést, ha valaki az adott mű státuszára kíváncsi.

A rendszer tehát élesbe állt. Ráadásul már csak pár nap, és a legfontosabb hazai "tesztüzem", az Országos Széchényi Könyvtár által életre hívott ELDORADO program is élesre vált. Ezen keresztül lehetősége nyílik majd az országban bárkinek, hogy árva művekről másolatot készíttessen az OSZK munkatársaival.

Címkék: , , , ,